Raad aan VWS: geef ouderen vierde prik

Ouderen vanaf 70 jaar, mensen wonende in verpleeghuizen en mensen met een ernstige immuunstoornis moeten drie maanden na hun derde prik nog een vierde krijgen. Dat heeft de gezondheidsraad het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd. Voor de rest van de bevolking is de vierde prik “nog niet nodig”.

Er zijn geen gegevens bekend of de vierde prik (extra) bescherming biedt. In Israël wordt wel al de tweede booster gegeven aan 60-plussers en zorgmederwerkers. Doordat er geen gegevens zijn over de bescherming en de duur van de bescherming, zegt de gezondheidsraad dat het gaat om een ‘voorzorgsmaatregel’. Hierbij gaat de gezondheidsraad uit dat er geen of bijna geen bijwerkingen zijn, wat niet het geval is.

Lange termijn

Voor de rest van de bevolking is er op korte termijn nog geen vierde prik nodig, aldus de gezondheidsraad. De gezondheidsraad heeft echter niet gezegd dat deze er nooit gaat komen. Bereid u dus alvast voor op het slechtste scenario, een tweede booster om uw CTB te behouden.

Kuipers van VWS gaat nu beslissen of het advies overgenomen moet worden. Die kans is groot.

Foto door Mufid Majnun op Unsplash

Dit artikel delen