Kamer woedend om fouten van Hugo de Jonge

Bron: Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het kabinet moet deze week nog opheldering geven over de vertraging van het vaccin programma. Dat eisen de VVD, D66, GL en de PVV aan minister Hugo de Jonge. Verder is er ook ergernis over de kans om meer vaccins in Nederland te produceren.

Het antwoord van de Jonge over niet gevulde slots roep vragen op bij veel kamer leden. „Zorg dat je voldoende mensen benadert. Dat er voldoende mensen in het callcenter zitten. Dat als mensen niet komen opdagen, dat je alsnog anderen kunt oproepen.” Aldus kamerlid Bergkamp van D66.

Ook is er boosheid in de Kamer over het aanbod van het Leidse biotechbedrijf Halix, dat een onderdeel produceert van het vaccin van AstraZeneca. In April 2020 vroeg het bedrijf om een subsidie om de productiecapaciteit te verhogen. Volgens de NOS had CDA kamerlid Omtzigt op 28 April een gesprek hierover met Mark Rutte. Er kwamen onderhandelingen tussen het bedrijf en het kabinet maar uiteindelijk ging de deal toch niet door. „Hoe kan het dat het kabinet deze kans heeft laten lopen?”, vraagt de leider van de SP Marijnissen zich af. ,,Wat een geklungel”, vindt PVV leider Wilders.

Dit artikel delen