Kamerleden worden vandaag beëdigd, 59 nieuwkomers

vanaf 13:00 uur vanmiddag worden de kamerleden beëdigd die zijn verkozen bij de verkiezingen van 17 maart. Van de 150 kamerleden zijn 59 er voor het eerst. Deze krijgen een bloemetje. Alle vekozen kamerleden moeten de eed of belofte afleggen. Waarin ze zweren of beloven dat ze onafhankelijk zullen handelen en niet corrupt zullen zijn. Daarnaast beloven / zweren ze trouw aan de koning.

“Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen.”

Het is de plegtige inwijding van de kamerleden. Er zijn heel veel nieuwe kamerleden, wel 40% van de kamerleden is nieuw. Dit is het hoogste sinds 2002 met 26 nieuwe kamerleden alleen al van LPF.

Foto door Michael Fousert on Unsplash

Dit artikel delen