D66 en CDA bekennen kleur, Rutte mag blijven

(Foto: tweedekamer.nl)

Het debat over de gelekte notities van oud-verkenner Ollongren is doorgegaan tot rond 03:00 s’nachts. De debatten duurden lang en gingen er heftig aan toe. De kamerleden zagen er redelijk moe uit. Een van de redenen waarom het debat zolang heeft geduurd is omdat Baudet voor elkaar haad gekregen dat de nieuwe verkenners ook langs zouden komen om verhaal te doen.

De debatten zijn uiteindelijk een kinderachtig spelletje geworden waarbij kamerleden constant dezelfde vragen anders moesten formuleren en opnieuw moesten vragen om een zinnig antwoord uit een van de oud-verkenners of Mark Rutte te krijgen. In de spreektijd van D66 leider Sigrid Kaag zegt ze dat de wegen tussen haar en VVD’er Mark Rutte zouden scheiden na omtzigtgate. Dit waren grote woorden maar die bleken later slechts onderdeel van een politiek spel.

Geert Wilders had een motie van wantrouwen ingediend over Mark Rutte. Alleen Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers hebben tegen deze motie gestemd. Ondanks grote woorden van zowel Kaag, Hoekstra en Segers. Kaag en Hoekstra hadden zogenaamd een betere motie die volgens Kaag de meest heftige maatregel was. Een motie van afkeur. Hiermee laten D66, het CDA en CU zien dat ze Rutte toch liever niet weg hebben. De motie van Wilders is daardoor niet aangenomen, omdat D66, het CDA en de ChristenUnie samen met de VVD net een meerderheid vormen in de tweede kamer. Met het tegen de motie van wantrouwen stemmen hebben D66, CDA en CU kleur bekent. Dat is fijn want dan weten wij Nederlanders in ieder geval wat we de volgende verkiezingen niet moeten stemmen.

Dat Wokpe Hoekstra niet voor de motie van Wilders heeft gestemd laat ook nog eens zien dat Pieter Omtzigt niks meer te zoeken heeft bij het CDA. De lijsttrekker van het CDA heeft laten zien dat hij het ook niet echt opneemt voor Omtzigt. Dat doet hij alleen als hij er punten mee kan scoren.

Zelfs de motie van Thierry Baudet voor een parlementair onderzoek naar wie aan de demissionair premier gelekt heeft dat het ook in de notities stond dat hij het had gehad over de positie van Omtzigt is niet aangenomen. Het ziet er naar uit dat wij nog even opgescheept zitten met Rutte en de Ruttedoctrine nog niet voorbij is. LiberaalNieuws wenst Pieter Omtzigt veel beterschap met de herstel van zijn burn-out. Hij zal niet blij zijn met de uitslag van de debatten van gisteravond.

Dit artikel delen