Data van 533 miljoen Facebook gebruikers gelekt

De gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers zijn gelekt. Telefoonnummers, volledige namen, locatie- en e-mailgegevens en andere persoonlijke informatie zoals gender en geboortedatum zijn door een gebruiker op een forum gezet. De gegevens waren al eerder te koop gezet. Er zijn onder andere gegevens van meer dan 5 miljoen Nederlandse gebruikers gelekt.

De gegevens komen uit een datalek bij Facebook uit 2019. Volgens een woordvoerder van Facebook is dat verholpen. Alleen hebben gedupeerden daar niets aan. Als hun gegevens online staan, is het vrijwel onmogelijk om ze te verwijderen. Iedereen die dat wil, kan een profiel aanmaken op het forum om de gegevens te zien.

De gegevens worden nu pas openbaar gemaakt omdat de gegevens eerst worden verkocht. Hackers kunnen proberen personen te imiteren of gebruikers af te persen. Waarschijnlijk is de data aan meerdere mensen gekocht die op hun beurt de data weer hebben doorverkocht todat iemand alles online heeft gezet.

Dit is niet de eerste keer dat Facebook een (groot) datalek heeft. Facebook is ook een grote dataverzamelaar. Alles waar ze achter komen slaan ze op.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1378314424239460352

Foto door Alex Haney on Unsplash

Dit artikel delen